Hoppfull kongress i mörka tider

Kommunistiska Partiet höll sin 20:e kongress i Göteborg under trettondagshelgen.

2024-01-10

Det är i tider av krigshets, klimathot och högerpolitisk offensiv som Kommunisterna i helgen höll sin 20:e kongress. Trots detta präglades förhandlingarna och diskussionerna av en framtidstro och en övertygelse om att partiet, om det spelar sina kort rätt, har stora möjligheter att nå ut med sin politik.
För det är, som partiets vice ordförande Jan-Åke Karlsson sade i sitt öppningstal, nu som den behövs som mest.

– Jag är väldigt nöjd med hur kongressen gick, säger partisekreteraren Filip Astvald, som återvaldes till partistyrelsen under lördagen.

– Det var bra och kamratliga diskussioner som visar att vi har ett aktivt parti runtom i hela landet. Det bästa var att det var så pass många som besökte partiets kongress för första gången och vågade ta för sig och gå upp i talarstolen.

Förutom de sammanlagt omkring 160 delegaterna och åhörarna fanns även flera internationella gäster på plats. Hälsningar framfördes från bland annat Kubas och Demokratiska folkrepubliken Koreas ambassadörer i Sverige, Nationella demokratiska fronten från Filippinerna, den kämpande franska fackföreningen CGT-Trappes och danska Kommunistisk Parti.

Kongressen fick skriftliga hälsningar från sammanlagt 20 partier och organisationer, och även två videohälsningar – från den radikala oberoende irländska EU-parlamentarikern Clare Daly (se hälsningen här), som beklagade att hon inte kunde vara på plats, och från Colombias kommunistiska parti (se hälsningen här).

Hälsningen från Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP, togs emot med stående ovationer.

– Det är positivt att Palestinasolidariteten fick en sådan framträdande plats på kongressen och att det solidaritetsarbete med Palestina som partiet alltid har bedrivit fortsätter, säger Filip Astvald.

Till skillnad från riksdagspartierna väljer kongressen inte någon partiordförande, utan istället en kollektiv ledning i form av en partistyrelse. Den nyvalda partistyrelsen, kommer att mötas för första gången den 27 januari och välja ett arbetsutskott och en ordförande.

Nuvarande ordförande, lokföraren Povel Johansson, har meddelat att han gärna ställer upp igen om det är partistyrelsens önskan. Detta fastställs på partistyrelsens första möte den 27 januari.

Valtaktik
Kongressen fattade beslut om att Kommunisterna även i fortsättningen ska uppmana till bojkott av EU-valen – ett i svenskt partipolitik unikt ställningstagande, som grundar sig i idén att inte ge EU mer legitimitet.

– Det är bra att vi fortsätter på bojkottlinjen. Vi är också det enda partiet i landet som säger att Sverige måste lämna EU, säger Filip Astvald.

Nästa riksdagsval tog också stor plats på kongressen, trots att det ligger två år bort.

– Det gav ett bra underlag för vidare diskussion om vi ska kandidera eller ej. Det finns en chans att vi kandiderar till riksdagen för första gången på över 50 år!

Första gången för många

Av kongressen drygt 160 deltagare var en inte obetydlig andel relativt nya medlemmar. Två av dessa var Johan Fors och Hans Hansson, delegater från Uppsala, en av flera partiavdelningar som under kongressperioden fått många nya medlemmar.
– Kongressen har varit jättebra. Givande diskussioner och mycket intressanta samtal, säger Johan Fors, som arbetar som lokalvårdare och gick med i Kommunistiska partiet för två år sedan.

– Jag har prenumererat på Proletären sedan 2010 och har alltid varit intresserad av politik. Men för två år sedan kände jag att det här samhället var på väg att gå rakt åt helvete. I Sverige går det lavinartat fort och klassklyftorna bara ökar. Jag var tvungen att göra något och då gick jag med i partiet.

Hans Hansson, ventilationsmontör, nickar och håller med.

– Pengar finns ju i det här samhället men de går till något helt annat. Oavsett hur mycket skattepengar du skjuter till i välfärden så åker de bara rätt ned i fickorna på en massa privata aktörer. Vi kan skjuta till miljarder, men de kommer inte komma vanligt folk till gagn.

Förskolläraren Matilda Storbacka var suppleant och fick också hoppa in som delegat från Göteborg under en av dagarna. Det kändes peppande för en förstagångsdeltagare, berättar hon.

– Här pratas ett språk jag förstår och här tas inga omvägar. Inga kappor vänds efter vinden. Jag vill engagera mig mer för partiet och vår stadiga hållning mot imperialismen. I år tänker jag också ställa högre krav på mig själv och bilda mig och studera mer, förhoppningsvis tillsammans med andra. Förutom all matnyttig praktisk erfarenhet kongressen gav mig så gav den mig en spark i arslet att dra mitt strå till stacken.

Povel Johanssons avslutningstal på kongressen

Läs mer om kongressen i Kommunistiska Partiets tidning Proletären.