Sverige ut ur Afghanistan!

Att Harmid Karzai är en korrupt valfuskare har vi Barack Obamas och Javier Solanas ord på. Eftersom det var ockupationsmakterna som tvingade fram den andra valomgången i Afghanistan. Med hänvisning till det monstruösa valfusket.

2010-10-04

Nu blir det ingen andra valomgång. Eftersom motkandidaten Abdullah Abdullah dragit sig ur valet. Vilket naturligtvis inte gör den första valomgången mer rättvis. Den är och förblir en parodi på demokrati och Harmid Karzai är och förblir en korrupt valfuskare, utan någon som helst demokratisk legitimitet.

Likväl gratuleras Karzai nu på det hjärtligaste av såväl USA som EU. För sin strålande seger i det första demokratiska presidentvalet i Afghanistan. Det sägs att Obama samtidigt tog honom lätt i örat – men inte på grund av det monstruösa valfusket, utan på grund av underlåtenheten att göra något åt den lika monstruösa korruptionen. EU:s utrikespolitiska talesman Javier Solana är dock mer förbehållslös. Ett smakprov ur gratulationstelegrammet:

”Jag vill framföra mina hjärtligaste gratulationer till er seger i det nyligen genomförda presidentvalet i Afghanistan. Folket i ert land gjorde historia genom att delta i så stor omfattning i detta viktiga val. Det har tilldelat er ett starkt och klart mandat att föra den demokratiska omvandlingen av ert land framåt.”

Detta måste vara en av de mest förljugna beskrivningar av ett val som hela världen, inklusive Solana själv, underkände för så sent för en vecka sedan. Men nöden har ingen lag. Skall kriget i Afghanistan framställas som ett krig i demokratins tjänst måste Karzai kläs ut till demokrat. Eftersom han är ockupationsmakternas utsedde man.

Utrikesminister Carl Bildt har ännu inte skickat sitt gratulations-telegram. Men så snart den andra valomgången ställdes in, så deklarerade Bildt att det nu är den afghanska valmyndighetens sak att utse president. Vilket är detsamma som att godkänna fuskvalet och framställa det som legitimt.

Hyckleriet är lika monumentalt som genomskinligt. Den afghanska demokratin är på låtsas och Harmid Karzai är vald president på låtsas. I verkligheten handlar detta om imperialistisk ockupation. Med Karzai som ockupationsmakternas verktyg i kriget mot sitt eget folk.

Vi säger med stigande hetta: Sverige ut ur Afghanistan!

Anders Carlsson

ordförande, Kommunistiska Partiet