Avskaffa kungahuset

2010-03-12

Regeringen har i budgetarbetet beslutat att skänka Haga slott till Victoria Bernadotte och Daniel Westling som bröllopspresent från staten. Dessutom får paret ett engångsbelopp på 5 miljoner kronor för att “delvis bekosta bröllopet” och kung C-G får ett årligt anslag på 3,5 miljoner för att bekosta Haga slott.

Gratis bostad och miljoner till bröllopsbestyr åt kronprinsessan och hennes man är en övertydlig markering av högerregeringen i de vidgade klassklyftornas Sverige. Reinfelds breda grin, blir liksom Victorias barnsliga leende och kungens fånflin till hån mot alla i landet som tvingas leva med knappheten som ständig följeslagare. I samma budget minskas ersättningen till landets pensionärer och regeringen lämnar Sveriges arbetslösa vind för våg.

Mycket ska ha mer, säger ordspråket och sannerligen får kungafamiljen mer än nog. För 2010 höjer regeringen hovets årliga anslag till 125 miljoner kronor. En rejäl höjning från årets 112 miljoner. Av dessa pengar går cirka hälften till underhåll och drift av slotten. Resterande 68 miljoner, som kungen fritt förfogar över, ska räcka till familjens apanage, löner, resor, statsbesök och representation.

Dessa pengar anser alltså regeringen inte räcker till att bekosta Victorias bröllop och boende. Visst är det skamligt långt utöver anständighetens gräns, särskilt i tider av kris och nedskärningar för folkflertalet, att ge nya miljoner ur statskassan till denna rika drönarfamilj som aldrig gjort ett hederligt dagsverke.

Vet att familjen Bernadotte dessutom drar in ytterligare miljoner i EU-bidrag, genom jordbruksverksamhet på Stenhammar och caférörelse på Solliden. Dessutom förfogar kungen över en aktieportfölj på cirka 50 miljoner i moderbolaget Bensor och kungabarnens bolag Gluonen förvaltar aktier för cirka 20 miljoner.

Avskaffa kungahuset och konfiskera tillgångarna.

Lars Rothelius

chefredaktör, Proletären