Förra veckan blev USA:s krigsmakts Afrikakommando (Africom) operativt, drygt ett halvår efter att planerna offentliggjorts av president George W Bush. Enligt försvarshögkvartet Pentagon handlar det om en omorganisering, för att samla USA:s militära operationer i Afrika i ett kommando.
Men både medier och experter pekar på att den militära satsningen går hand i hand med USA:s ökade oljeimport från Afrika.
Som en följd av motstånds-kampen i Irak, det allmänt instabila läget i Mellanöstern samt vänstervågen i Latinamerika, söker sig USA till andra delar av världen för att trygga sin oljeförsörjning.
Enligt uppgift i amerikanska medier kommer numera 22 procent av den olja som USA importerar från afrikanska länder. Nigeria står ensamt för tio procent.
Oljebolag bekämpas
Men de afrikanska oljeproducenterna står också inför allvarliga problem.
I Nigeria finns väpnade grupper som, i protest mot miljöförstöring och att folket inte får någon del av rikedomarna, spränger oljeledningar och saboterar USA-bolagens utvinning. I Nigeria och andra länder med liknande problem kan USA:s ökade militära engagemang spela en roll för att trygga flödet av det svarta guldet.
Ytterligare ett skäl till att Africom upprättas är framväxten av militant islamism, som de islamiska domstolarna i Somalia eller al-Qaidainspirerade grupper.
Africacom kommer åtminstone inledningsvis att ha sin bas i tyska Stuttgart, där USA:s Europakommando finns. Afrikanska ledare fruktar dock att USA vill utöka sina trupper på afrikansk mark. Idag finns endast 1500 soldater på en amerikansk-fransk bas i Djibouti på Afrikas horn.
Kallsinnigt bemötande
De flesta afrikanska ledarna har varit direkt avvisande till USA:s planer. När de fjorton länderna i Södra Afrikas samarbetsorganisation (SADC) möttes i september kritiserades upprättandet av Africom. Ett beslut togs om att avvisa amerikanska truppers utplacering i medlemsstaterna.
Också Nigeria, Algeriet och Libyen, som alla har goda relationer med USA, har varit kallsinniga.
”Hur kan USA dela upp världen i sina egna militära kommandon?…Vad skulle hända om Kina också beslutade sig för att upprätta ett Afrikakommando?” sa Libyens sydafrikaambassadör, Abdullahi Alzubedi nyligen. Han drog slutsatsen att utländska trupper i Afrika snarare skulle förvärra konflikterna på kontinenten.
Magazine Jeune Afrique varnar också för att en placering av Africoms högkvarter i Afrika riskerar att leda till ett kaos liknande det USA orsakat i Mellanöstern. Istället för att skydda Afrika från terrorism skulle en USA-bas attrahera terrorister som en magnet drar till sig metall, skriver tidningen.
Liberias president, Ellen Johnson-Sirleaf, bryter dock mönstret. Hon har erbjudit USA att använda Liberia som framtida bas för Africom.
Patrik Paulov