Arbetarkonferens om stora frågor

2023-10-05
Externa länkar

Kommunistiska partiet hade helgen i måndasskiftet sep/okt bjudit in medlemmar som är LO-arbetare och längre tjänstemän för en två dagars arbetarkonferens på Marx-Engelshuset i Göteborg.

Ett 80-tal deltagare från hela landet och i alla åldrar delades upp i grupper (i allt från storindustrin till kommunal vård) för att diskutera erfarenheter och strategier för att bygga ut partiets arbetsplatsarbete och bedriva arbetarkamp. En bredare diskussion fördes också i storgrupp under lördagskvällen.

Hur kan man stötta sina arbetskamrater när de fått nog och vill sätta ned foten? Hur ska man agera när ännu en besparing väntar som kommer göra arbetet ännu svårare och mer påfrestande? Och hur kan vi uppmuntra kolllektivt agerande och arbetarkamp i samhället?

Även om förutsättningarna såg olika ut på varje arbetsplats så var medlemmarna överens om att det kapitalistiska systemet inte lämnar något utrymme för varken självbestämmande, behov eller andra visioner. Istället för långsiktiga lösningar som skulle kunna vara gynnsamma för alla, prioriterar både företagsledare och politiker kortsiktiga vinster och ytterligare besparingar.

Under konferensen konkretiserades också förslag om att vissa yrkesgrupper ska ingå olika nätverk för att jobba med frågor som berör respektive bransch.