Uttalande: En mörk dag för freden

På måndagskvällen blev det klart att Turkiet släpper sitt motstånd mot Sveriges Natomedlemskap.

2023-07-11

En bra dag för Sverige, påstod statsminister Ulf Kristersson på måndagskvällen, då det blivit klart att Turkiet släpper sitt motstånd mot Sveriges Natomedlemskap.

Men det var ingen bra dag. Det var en lika mörk dag som när den socialdemokratiska regeringen lämnade in Natoansökan den 17 maj förra året; som när Sverige, Finland och Turkiet kom överens om att ”bekämpa terrorism” vid Natotoppmötet i Madrid i juni förra året; och som när riksdagen – som en del i Natoanpassningen – den 16 november röstade för inskränkningar i yttrande- och pressfriheten som gör det straffbart att avslöja krigsbrott begångna av ett annat Natoland.

Den 10 juli 2023 var en lika mörk dag som den 30 september förra året, då Sverige åter tillät vapenexport till terrorstaten Turkiet – med hänvisning till Natoprocessen – och som den 3 december, då flyktingen Mahmut Tat utvisades från Sverige till fängelse och tortyr i Turkiet.

Däremot var det en bra dag för USA, som utökar sin krigsallians ytterligare och får tillgång till strategiskt viktigt territorium för ett möjligt storkrig mot Ryssland. Och för Turkiets president Erdogan, som med stor sannolikhet snart får köpa F-16-plan av USA, att använda i ockupationen av norra Syrien och mot de kurder som han med Sveriges goda minne stämplar som terrorister. Likaså för Sveriges egna krigsprofitörer i Wallenbergägda Saab.

För alla fredsvänner, som inte vill vara en del av USA:s krigsallians, gäller nu att stärka Natomotståndet.

Nej till Nato!

Kommunistiska Partiets partistyrelse, 11 juli 2023