Hälsning till Kubas kommunistiska partis 8:e kongress

2021-04-16

Kommunistiska Partiet hälsar broderligt Kubas kommunistiska partis 8:e kongress, och särskilt kamrat Raúl Castro Ruz, Kubas kommunistiska partis förste sekreterare.

Den 8:e kongressen hålls i svåra tider, när coronapandemin slår hårt mot hela världen. Men ännu en gång visar den kubanska revolutionen och socialismen sin stora mänskliga kapacitet, i motsats till det kapitalistiska systemet.

Under pandemin har Kubas sjukvårdssystem, forskning och medicinska brigader visat världen socialismens potential. Medan kapitalistiska länder slåss om läkemedel och vacciner skickade Kuba redan från början av pandemin sina berömda medicinska brigader till Italien här i Europa och till många andra drabbade länder i världen.

De kubanska läkarbrigadernas
och den kubanska revolutionens internationella solidaritet är känd över hela världen, och vårt parti stöder kampanjen för att Henry Reeve-brigaderna ska få Nobels fredspris.

I dagarna firas också årsdagen av segern vid Grisbukten. Det var för 60 år sedan nu, men ända sedan dess har USA-imperialismen aldrig upphört med sina attacker på Kuba och den kubanska revolutionen.

Effekterna av den kriminella och omänskliga blockaden är mycket svåra. Men inte ens med blockaden och alla andra attacker har imperiet lyckats besegra Kuba.

Vi vill ännu en
gång intyga vår starka solidaritet med Kuba, och från Sverige hyllar vi det kubanska folkets envisa motstånd mot imperialismen.

PCC:s 8:e kongress har frågor av stor vikt att diskutera, och viktiga beslut att fatta om nya ekonomiska åtgärder för att utveckla den kubanska ekonomin och för att bekämpa den kriminella blockaden.

Vi önskar er goda diskussioner och en bra kongress för att stärka socialismen och revolutionen.

Kamratligen å Kommunistiska Partiets partistyrelses vägnar,

Povel Johansson
partiordförande

Marcus Jönsson

internationell sekreterare