Stöd åt Ship to Gaza - Bojkotta Israel!

Återigen har Israel begått krigshandlingar genom att borda den svenskflaggade fartyget Marianne som ingår i Ship to Gaza och Freedom Flotilla . Detta ställer krav på den svenska regeringen och inte minst Margot Wallström att kraftfullt agera mot Israel.

2015-06-29

Marianne var lastade med medicinsk utrustning och solcellspaneler. Den palestinska befolkningen i Gaza är i akut behov av just detta sedan Israels bombkrig förra sommaren. Ett krig som dödade minst 2000 palestinier och skadade mer än 11000 palestinier. Flera av de döda och skadade var barn.

Situation i Gaza är akut och blockaden måste brytas. Sverige erkände Palestina under förra året och nu gäller det för Margot Wallström att leva upp till det erkännandet – på ett mer kraftfullt sätt än att bara lämna in en formell protest till Israels ambassad.

Israel måste bojkottas och isoleras. Sverige bör bryta de diplomatiska förbindelserna och stoppa allt ekonomiskt, militärt, kulturellt och idrottsligt utbyte.

Västvärlden måste upphöra med att särbehandla Israel. Inget annat land skulle få begå likadana övergrepp som Israel gör utan att både EU, USA och FN skulle införa sanktioner och fördömande av agerandet.

Ockupationsmakten Israel visar gång på gång att de inte är intresserade av att leva i fred med Palestina. Israel vill utöka sina landområden och därför fortsätter de bygga bosättningar på ockuperad mark.

I modern tid har världen sett två apartheidsystem. Apartheid i Sydafrika som efter kamp från ANC med stöd av omvärlden till slut störtades. Trots att hela världen fördömde apartheid i Sydafrika så är det tyst om apartheidssystemet i Israel. Visserligen är apartheid i Israel är inte lika uppenbart som det var i Sydafrika, men icke desto mindre verkligt.

De palestinska byarna i Israel är sedan länge överbefolkade och palestinier kan inte söka bygglov eftersom det krävs genomgången värnplikt – ett exempel på hur den palestinska befolkningen behandlas som andra klassens medborgare.
Lika svurna motståndare som vi kommunister är mot rasismen i Sverige, är vi motståndare mot det rasistiska apartheid i Israel.

För Kommunistiska Partiet har solidariteten med den palestinska kampen alltid varit en självklarhet. Alla initiativ, så som Ship to Gaza, som kan underlätta livet för befolkningen i Gaza och på Västbanken är viktiga och det är ett arbete som måste fortsätta.

Det som verkligen skulle underlätta livet för det palestinska folket är att ockupationen av Palestina upphör, och att apartheidsystemet i Israel upphör. För att det ska hända krävs det kamp på alla de olika sätt som går.

Medlemsbeslutet att bojkotta israeliska varor på Coop i Varberg är ett sådant exempel. Att Coops ledning efter påtryckningar från svenska Israelvänner körde över sina medlemmar är bara ynkligt.

Initiativet från Varberg behöver få efterföljare över hela landet. Det är omvärldens bojkott och solidaritet med palestiniernas kamp som kommer att fälla förtryckarstaten Israel.

• Allt stöd åt Ship to Gaza!

• Bojkotta Israel!