”Människovärdet måste gå före marknadsvärdet”

Jönköpings antikapitalistiska och feministiska motkraft

2014-09-12

– Alliansens politik drabbar kvinnor, menar Annica Albertsson, som är förskollärare och förstanamn på Kommunistiska Partiets valsedel i Jönköping. Det behövs en antikapitalistisk och feministisk motkraft, denna kraft är Kommunistiska Partiet.

Kommunistiska Partiet ett arbetarparti. Vi kämpar för jämställdhet mellan könen. Vi är EU-motståndets, antirasismens och antiimperialismens parti.

– EU blev inte som vi på nejsidan befarade – det blev värre! Det har från början varit storfinansens högerprojekt. Ansvaret på de partier som lämnat över EU-motståndet till rasistiska partier faller tungt, säger Lone Möller, biolog och tredjenamn på Kommunistiska Partiets valsedel.

I stället för marknadens diktatur kämpar vi för ett hållbart socialistiskt samhälle, där vinstintresset är avskaffat och vanliga människors behov styr.

– Att förbjuda vinstuttag räcker inte. Välfärden är för viktig för att överlåtas åt marknaden. Människovärdet måste gå före marknadsvärdet. Alliansen har gett 140 miljarder till de rika. Det är inte konstigt att kunskaper sjunker, blöjor blir tyngre och tåg slutar rulla!

– Jag vill se en kommunal kollektivtrafik med nolltaxa. Vi chaufförer måste få bättre arbetsförhållanden, säger Ali Afshar, busschaufför och fjärdenamn på Kommunistiska Partiets valsedel

Rovdriften på naturen måste stoppas. Enligt försiktighetsprincipen säger vi nej till en gruva i Gränna bland annat för att skydda Vätterns vatten, säger Lone Möller.

Privatiseringspolitiken har ytterligare ett exempel. Politikerna vill sälja ut Tändsticksområdet, ett centralt område med ett myllrande liv med föreningar, mindre hantverkare och kulturverksamheter. En utförsäljning kommer att döda området, kommersiella hyresgäster och de stora affärskedjorna tar över med samma kapitalistiska likriktning som i övriga samhället.

– Kommunistiska Partiet är mot utförsäljningen säger Viktor Nilsson, undersköterska och andranamn på Kommunistiska Partiets valsedel. Det behövs en fristad där varken marknad eller politik styr.

Kommunistiska Partiet uppmanar till att rösta bort högerregeringen, men har inga illusioner om att en ny regering innebär en ny politik.

– För att verkligen ändra politiken krävs folkligt motstånd och aktivitet. Vi vill ge kämpande människor en röst även i kommunfullmäktige, säger Annica Albertsson.

– En röst på oss visar att vi är många som vill ha ett rättvist samhälle i kommunen, i Sverige och i världen, avslutar hon.