Kamp för jobben

(K) i Robertsfors agerar mot nedläggning

Östen Andersson, talare vid demonstrationen för jobben.
Östen Andersson, talare vid demonstrationen för jobben.

Kommunistiska Partiet manar till kamp för jobben på nedläggningshotade Element Six i Robertsfors i Västerbotten. Östen Andersson, andranamn på Kommunistiska Partiets valsedel i Robertsfors, menar att det är hög tid att agera innan det är för sent.

2014-09-10

– Nu måste det hända något konkret för att jobben ska räddas på Element Six i Robertsfors. Ägarna har inte låtit sig påverkas av uppvaktningar från fack, kommunledning eller landshövding. Fabriken ska läggas ner oavsett det som talar för att den ska vara kvar, säger Östen Andersson till Proletären.

Östen Andersson är andraman på K:s valsedel i Robertsfors och han är orolig för att kampen för jobben kommer att dribblas bort, att facket och kommunalpolitiker lägger allt i malpåse i hopp om ersättningsjobb.

Det går inte att övertyga ägarna i Element Six om att behålla fabriken för den höga kvaliteten och de goda vinsterna skull. Det finns inte längre något att falla tillbaka på och därför manar kommunisterna i Robertsfors till kamp för jobben.

– Vi har redan från början agerat för att ägarna måste bli varse om att de inte kan lägga ner fabriken utan motstånd, säger Östen Andersson.

Det han och Kommunistiska Partiet i Robertsfors vill få till är en strejk, så som arbetarna gjorde när ägarna tänkte lägga ner systerfabriken i Irland. De strejkande fick också massivt stöd av ortsbefolkningen genom demonstrationer.

– Och det gav resultat. I dag finns anläggningen i Irland kvar. Irländarna visade vad som krävs för att behålla jobben också här i Robertsfors.
Östen Andersson berättar att han skrivit insändare till lokalpressen där det lokala facket och Metall-avdelningen får frågan om de undersökt om det är så illa att flytten av Element Six till Irland finansieras av EU-pengar. Han har ännu inte fått något svar.

Den 11 september ska IF Metall (sossarna) och Unionen genomföra ett fackeltåg och ett protestmöte mot nedläggningen. Av en händelse fick K och de övriga partierna i kommunen vetskap om planerna. Det sker bara tre dagar före valet vilket de inte kunde acceptera.

– Inget parti ska profitera på tragedin kring Element Six, säger Östen och därför har vi krävt att alla partier som kandiderar i kommunvalet i år ska få en möjlighet att tala på manifestationen.

Efter påtryckningar får nu alla partier möjlighet att framföra sina åsikter om nedläggningen av fabriken, men med en begränsad tid på tre minuter.

– Det gäller att vara väl förberedd för att få ut vårt budskap på en så kort tid. Men vi kommer att fortsätta att propagera för att möta nedläggningen med strejk.

– Det är bara när ägarnas vinster hotas som det finns en chans att jobben blir kvar på fabriken. All erfarenhet talar för det. Därför var det olyckligt att IF Metalls ombudsman Tommy Lundmark på ett möte i ett tidigt skede kunde övertala de anställda att förlita sig på facket.

– Facket misslyckades. Anställda hade stått betydligt bättre rustade idag om de i stället hade valt att tro på sin egen förmåga i kampen för jobben, säger Östen Andersson slutligen.