”Vi är Karlstads arbetarröst”

Den röda uppstickaren i Värmland

En bostadspolitik för vanligt folk, inte för de rika. Att kasta ut kapitalismen ur den kommunala välfärden. Och att anställa fler, höja lönerna och avskaffa de delade turerna inom offentlig sektor. Det är några av de krav som Kommunistiska Partiet i Karlstad driver när de nu för första gången ställer upp i kommunvalet.

2014-08-19

– Vi är Karlstads arbetarröst, säger Anders Wiklund, 29 år, fastighetsskötare och förstanamn på valsedeln. En röst på oss är en röst för klassmässig rättvisa i kommunen, men också i Sverige och världen.

– I Karlstad har vi 17 procents ungdomsarbetslöshet, berättar Mikael Kruse, 30 år, lagerarbetare och tredjenamn. Det är en medveten strategi från politiker och företag som tjänar mycket pengar på att låta ungdomar bjuda under varandra i lön och arbetsvillkor. En av de viktigaste frågorna i dagens Sverige är därför sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

En annan viktig fråga är bostadsbristen som är stor i Karlstad, inte minst bland unga. Kommunisterna kräver att

– Det behövs byggas hyresrätter som vanligt folk har råd med, inte dyra bostadsrätter, säger Angelica Ewen 27 år, kulturstudent och andranamn på valsedeln.

Därför kräver Kommunisterna att Karlstad Bostads AB måste använda vinsterna till att bygga åt alla istället för att bygga flytande bostäder i Mariebergsviken med hyror på 14 000 kronor i månaden. De rika har redan stora valmöjligheter på den privata bostadsmarknaden. Det behövs en bostadspolitik för arbetare och vanligt folk.

Vid flera tillfällen har kommunisterna i Karlstad utsatts för hot och vandalism från nazister och högerextremister.

– Rasisterna är överklassens bästa vänner, säger Andreas Köhler 20 år, personlig assistent och elftenamn på valsedeln. Andreas Köhler har själv utsatts för mordhot.

– Rasisterna vill splittra oss arbetare och angriper oss som kämpar för enhet mellan arbetare, säger Peter Nordlander, 59 år, montör och fjärdenamn på valsedeln. Istället för att skylla detta på invandrare så menar vi kommunister att alla arbetare som bor i landet ska organisera sig för att kämpa mot samhällets ekonomiska elit, och för en rättvis fördelningspolitik,

En röst på oss är en röst mot rasisterna och det orättvisor kapitalistiska system som rasisterna agerar försvarsadvokater åt, avslutar Anders Wiklund.