Rätt till körkort

2014-08-18

Stefan Löfvens utspel om att göra det möjligt att ta SCN-lån för körkortsutbildning sätter fingret på en viktig fråga. I massarbetslöshetens Sverige, där arbetsköparna kan välja och vraka mellan vilka de vill anställa, är körkortsinnehav ofta ett krav för att överhuvudtaget kallas till en anställningsintervju.

Det kostar i genomsnitt 15000 kronor att ta körkort. För överklassens ungar är detta inget problem, de får lappen betald av mamma och pappa. Men för arbetarklassens unga, inte minst alla som står utan jobb, är det pengar som helt enkelt inte finns.

Därmed hamnar arbetslösa ungdomar i ett moment 22. För att få jobb måste de skaffa körkort, men för att ha råd att ta körkort måste de först ha ett jobb. Situationen är givetvis ohållbar.

Vi håller med Löfven om att det är samhällets ansvar att lösa denna situation. Men inte genom att fattiga ungdomar ska skuldsätta sig, utan genom att göra körkortsutbildning till en del av den gymnasiala utbildningen.

Politikerna, inte minst Löfven, pratar om vikten av att göra människor anställningsbara. Att det är skolans uppgift att göra unga människor attraktiva på arbetsmarknaden. Det finns mycket att säga om denna syn på kunskap. En pionjär inom svensk folkbildning sa en gång att bildning ger värdighet medan utbildning ger färdighet. Givetvis behövs både och, men i dagens svenska skola ligger allt för mycket tyngd på anställningsbar färdighet.

Men det är ett faktum att körkort ger människor ökad möjlighet att få ett jobb och en försörjning. Det är skolans uppgift att i den mån det är möjligt överbrygga klassamhällets orättvisor och ge alla unga samma möjligheter i livet. Därför har Kommunistiska Partiet sedan länge krävt att körkortsutbildning blir en del av gymnasieutbildningen.