Inga nazister på våra gator

Någonting är ruttet i Sverige när nazister, uppbackade av det politiska etablissemanget, beviljas demonstrationstillstånd medan antirasister brutalt attackeras av poliser i militär formation.

2014-08-25

Utan att veta exakt vad som hände på Limhamns torg i lördags är det uppenbart att polisens version av det hela är lögnaktig. Polisbrutaliteten är ett faktum, oavsett om en liten grupp anarkister säkerligen gjorde sitt bästa för att provocera fram en konfrontation med polisen. Att polisen utreder sig själva är en absurd ordning, lika skamligt är det att politiker och media okritiskt sluter upp bakom polisens version.

Men det grundläggande felet begicks redan när nazisterna beviljades rätten att hålla mötet. De som försvarar nazisternas mötesrätt, med Beatrice Ask och Göran Hägglund i spetsen, hänvisar till mötes- och demonstrationsfriheten. Det är sant, men denna frihet är begränsad, den gäller inte för hets mot folkgrupp och därmed inte för nazister. Efter att fascismen besegrades i andra världskriget inskränktes yttrandefriheten när det i lag förbjöds att offentligt torgföra rasism, dvs hets mot folkgrupp.

Som antifascister står Kommunistiska Partiet fortsatt bakom Nürnbergsrättegångarnas dom över nazismen som en kriminell rörelse och ett brott mot mänskligheten. Vi anser att Sverige ska praktisera den FN-konvention, som vi sedan 50 år förbundit oss till, och förbjuda rasistiska organisationer.

Genom att bryta mot svensk lag ger polis och politiker nazisterna ett forum att synas i. Ingen lär vara nöjdare än Svenskarnas parti över att deras fåtal möten med någon handfull egna partiaktivister blir förstasidesstoff i riksmedia.

Uppenbart har det gått ut ett politiskt direktiv från högsta ort att bryta mot svensk lag och ge nazisterna plats i det offentliga rummet. De politiker och polischefer som står bakom den ändrade inställningen under 2000-talet, är de som bär ansvaret för att ett minimalt parti som Svenskarnas Parti tillåts göra sig kända.

Kampen mot rasismen handlar givetvis om mer än juridik, det handlar om att skapa arbetarenhet mot högerpolitiken och rasismen. Men ett krav i denna kamp är att den svenska staten måste sluta dalta med nazisterna. Ge dem inget forum att framträda på.
Inga nazister på våra gator!