Protester mot Obama över hela landet

Demonstration i Stockholm 4 september.
Demonstration i Stockholm 4 september.

De första veckorna i september tog tusentals fredsvänner och antiimperialister till gatorna mot imperialismens krigspolitik, president Obamas besök och det svenska deltagandet i Natoövningen. Kommunistiska Partiet tog initiativ till till ett 30-tal torgmöten och demonstrationer över hela landet. Här kan du läsa rapporter från flera av dessa manifestationer.

2013-09-02
 • Manifestation i Sandviken.
  Manifestation i Sandviken.
 • USA:s flagga brinner på mötet i Jönköping.
  USA:s flagga brinner på mötet i Jönköping.
 • Torgmöte i Nybro.
  Torgmöte i Nybro.
 • Deltagare på mötet i Gislaved.
  Deltagare på mötet i Gislaved.
 • 2000 deltog i demonstrationståget i Stockholm.
  2000 deltog i demonstrationståget i Stockholm.
 • Natomotstånd på demonstrationen i Stockholm.
  Natomotstånd på demonstrationen i Stockholm.
 • Flera tusen stockholmare visade Obama att han inte är välkommen.
  Flera tusen stockholmare visade Obama att han inte är välkommen.
 • Demonstration mot Nato i Karlskrona.
  Demonstration mot Nato i Karlskrona.
 • August Eliasson från Kommunistiska Partiet och Proletären talar i Karlskrona.
  August Eliasson från Kommunistiska Partiet och Proletären talar i Karlskrona.
 • Demonstrationståget på Avenyn i Göteborg.
  Demonstrationståget på Avenyn i Göteborg.
 • Mycket folk på demonstrationen i Göteborg.
  Mycket folk på demonstrationen i Göteborg.
 • God stämning i Göteborg 4 september.
  God stämning i Göteborg 4 september.
 • Radio Kristianstad intervjuar Ulf Johansson från Kommunistiska Partiet.
  Radio Kristianstad intervjuar Ulf Johansson från Kommunistiska Partiet.
 • Pauline Turrek talar på mötet i Umeå.
  Pauline Turrek talar på mötet i Umeå.
 • Fadia Restom talar på manifestationen i Jönköping.
  Fadia Restom talar på manifestationen i Jönköping.
 • Många deltagare på mötet i Norrköping.
  Många deltagare på mötet i Norrköping.
 • Torgmöte i Lund.
  Torgmöte i Lund.
 • Protester i Uppsala.
  Protester i Uppsala.
 • Robert Mathiasson talar på torgmöte i Alingsås.
  Robert Mathiasson talar på torgmöte i Alingsås.
 • Ulf Nilsson talar på möte vid SKF:s fabrik i Göteborg.
  Ulf Nilsson talar på möte vid SKF:s fabrik i Göteborg.
 • Ingrid Frejd talar vid demonstration i Göteborg mot krig mot Syrien
  Ingrid Frejd talar vid demonstration i Göteborg mot krig mot Syrien

Gislaved
I Gislaved deltog 45 personer på kommunisternas möte mot Obamas krigspolitik. Flera nya ansikten dök up och kunde lyssna till kommunisternas representanter i kommunfullmäktige Curt Vang och Erik Anderson.

Göteborg
Runt 1000 personer samlades till det avslutande mötet på Gustav Adolfs torg efter den breda, antiimperialistiska demonstration som Kommunistiska Partiet tog initiativ till i Sveriges andra stad. Göteborgs-Postens rapportering kan du läsa här

Göteborg: Manifestation mot krigshotet mot Syrien
När ett drygt hundratal personer på lördagen den 31 augusti samlades till en manifestation mot ett anfall mot Syrien, gick det inte obemärkt förbi i den göteborgska stadsbilden. Med syriska och palestinska flaggor, slagord, sång och musik väcktes Brunnsparken till liv och många stannade nyfiket för att lyssna till talen. Från Kommunistiska Partiet talade Ingrid Frejd. Hon brännmärkte den amerikanska imperialismens krigsaggressioner mot Syrien och manade till fortsatta protester.

Fabriksmöte i östra Göteborg
Fredagen den 30 augusti höll Kommunisterna möte i Gamlestan utan för SKF-fabriken. Talare var plåtslagaren Ulf Nilsson. Flygbladen gick snabbt åt och många tidningar såldes.
Under helgen hölls torgmöten och flygbladsutdelningar på ett tiotal ställen runt om i hela Göteborg för att mobilisera inför demonstrationen mot Obamas och USA:s krigspolitik.

Jönköping
Manifestationen mot drönarpresidenten Obama samlade ett hundratal i Jönköping. Tal hölls av representanter för Kommunistiska Partiet, Svenskkubanska föreningen, RKU, Syriensolidaritet samt Svensksyriska fredsföreningen. Som avslutning på mötet brändes en amerikansk flagga till åhörarnas jubel och slagord. Se Jönköpingsnytts inslag om demonstrationen här

Karlskrona
Lördag 7 september hade fredsvänner från flertalet orter runtom i södra Sverige samlats i Karlskrona för att protestera mot Natoövningen Northern Coasts som i år utgår från just Karlskrona. Talkörer såsom ”Inte en soldat! Inte ett gevär! – Inte en krona till Natos militär!” och ”Krig är terror! Krig är död! – Med eller utan FN:s stöd!” ekade mellan husväggarna när de närmare 200 demonstranterna tågade genom örlogsstadens gator till Ehrensvärdska gymnasiet, där det efterföljande protestmötet senare ägde rum. På mötet blev det sedan tal av Tom Heyman (fd moderat riksdagsledamot), Martina Skrak (vänsterpartistiskt kommunalråd i Malmö), Gudrun Tiberg (Feministiskt initiativ) och August Eliasson från Proletärens centralredaktion.

Kristianstad
– Skam över den borgerliga alliansen och socialdemokraterna, som är överens om att bjuda in krigsförbrytaren Obama till Sverige, skrev Ulf Johansson från Kommunistiska Partiet i Kristianstad i en debattartikel i Kristianstadsbladet inför protestmötet mot Nato och Obamas krigspolitik.
Läs hela debattinlägget här och se bilder från manifestationen till höger.

Luleå: Nato ut ur Norrbotten
I lördags höll nätverket "Nato ut ur Norrbotten" protestmöte mot Obamas förestående besök i Sverige. Olika appeller avlöste varandra och blandades med musik. Ett flertal flygblad delades ut. Appelltalen tog upp USA:s roll som världspolis och det svenska etablissemangets kryperi. Även Natos roll och det svenska närmandet behandlades. En aktuell fråga är en kommande flygstridsövning i Norrbotten och delar av Norge och Finland som kommer att hållas 16 september och två veckor framåt. Detta togs upp i flertalet av appellerna eftersom USA kommer att delta. Syrienfrågan var också central och USA:s hot att anfalla fördömdes.

Malmö
Ett femtiotal samlades på Triangeltorget för att protestera mot att regeringen välkomnar krigsförbrytaren med öppna armar. Talade gjorde Robert Wettersten, Kommunistiska Partiet, Sebastian Cramér, RKU samt Vladimir Lopez, Victor Jara-föreningen. En mindre samling ”rebell”-anhängare försökte störa mötet med rop som ”Hej Obama!”, men de överröstades lätt. En av talarna belönades mitt i sitt tal med en ros och en kram av en åhörare som uppskattade Kommunistiska Partiets ställningstagande mot den imperialistiska hetsen mot Syrien.

Norrköping
Nej till USAs massövervakning, till krigspolitiken och till Nato-samarbete, det var parollerna när ca 100 personer samlades i en hastigt anordnad protest i Hörsalsparken den 4 september. Mötet leddes förtjänstfullt av Ulf Karlström från arrangerande ”Norrköpingsbor mot presidentbesöket”. Tal hölls av representanter för RKU, Kommunistiska Partiet, Ung Vänster och Piratpartiet. Bevakningen från lokalpressen var god och Ulf Karlström fick på ett bra sätt ut budskapet i en lokal tv-kanals nyhetssändningar. Det syriska inslaget bland manifestationens deltagare var påtagligt.

Nybro: Mot krig och Nato
Kommunisterna i sydöstra Småland höll torgmöte i Nybro. Partiet är den enda rösten mot krigshetsen och för fred, både Vänsterpartiet och sossarna lös med sin frånvaro. Talade gjorde avdelningens ordförande Johan Karlsson.
Kommunisterna i Kalmar och Nybro mobiliserar för att resa ner till den stora demonstrationen mot Nato i Karlskrona på lördag.

Sandviken: Bildt och Obama – mördare
Kommunistiska Partiet höll möte i lördags i Sandviken. Den nybildade RKU-avdelningen deltog för första gången. Vi såldes Proletären och Rebell. Det blev uppmärksammat och vi spred tankar om att krig inte är nödvändigt. Det är bara vi som har denna självklara linje.

Skellefteå: Nej till Obama, Nato och krigshetsen
Även i Skellefteå höll Kommunistiska Partiet torgmöte mot Obama, Nato och krigshetsen mot Syrien.

Stockholm: Mot USA:s krig
Mellan 3000 och 4000 demonstrerade i Stockholm i samband med USA:s president Barack Obamas Sverigebesök. Vid samlingen på Medborgarplatsen talade bland andra Göran Greider och Vänsterpartiets Hansi Linde, och Mikael Wiehe och Behrang Miri stod för den musikaliska underhållningen.
Därefter formerades ett mäktigt demonstrationståg som via Götgatan, Slussen och Gamla stan gick till det avslutande mötet på Mynttorget. Anförda av en slagverksorkester som gav demonstrationen en taktfast inramning gick en bred samling. Piratpartiet såväl som Kommunisterna, solidaritets- och exilorganisationer, anti-imperialister och olika vänsterorganisationer. Mellan gränderna ekade slagorden mot USA:s krigspolitik, övervakning och spioneri, och mot det svenska Nato-samarbetet.
Dessvärre tilläts även en liten men högljudd grupp som representerade rebellsidan i det syriska inbördeskriget gå med i demonstrationen, omringade av tiotals poliser. Stämningen mellan dem och syrier som inte vill se sitt land bombas av USA var stundtals hätsk.
På det avslutande mötet på Mynttorget talade bland andra Mattias Gardell och Agneta Nordberg, innan demonstrationen avslutades i god ordning. Bakom demonstrationen stod Nätverket 4 september, där bland annat Kommunistiska Partiet ingår.
Se ett Youtube-klipp från demonstrationen här.

Trelleborg
Kommunistiska Partiet arrangerade torgmöte mot Obama och krigsplanerna mot Syrien. Dennis Andersson talade, Proletären såldes och flygblad delades ut. Skolungdommar kom fram efteråt och ville att partiet skulle komma till skolan och tala.

Umeå
Uppemot hundra var på plats på torget i Umeå för att protestera mot imperialismens krigsplaner och den svenska anslutningen till krigsaliansen Nato. Oskar Vigren talade för Kommunistiska Partiet,och Adam Määttä talade för Ung Vänster. Se en film från manifestationen i Umeå här.

Uppsala
Halvtimme innan den uppsatta tiden fanns redan ett antal människor på plats på Stora torget. Intresset var stort, 100 personer deltog. Banderollerna kom på plats, Nej till Nato, Nej till krig mot Syrien. Flygblad delades ut och våra kamrater sålde slut på Proletären. Tre talare var anmälda, Mario Sousa från Kommunistiska Partiet, författaren Mohamed Omar och Fayek Saleh, ordförande för Palestinska Folkets Föreningen i Uppsala. Ett tiotal mötesdeltagare anmälde sitt intresse att delta i fortsatta aktioner mot Obamas krigspolitik. Mötet arrangerades av Aktionsgruppen mot Obamas besök i Sverige.

Värmland: Vårt främsta dagskrav är: Inget krig mot Syrien!
I måndagens Värmlands Folkblad kritiserar Kommunistiska Partiet i Arvika presidentbesöket.
– Vi kommunister manar alla fredsvänner till protest mot krigsförbrytaren Obama, mot USA:s krigspolitik och inblandning i andra länders inre angelägenheter, mot krigsalliansen Nato och sist men inte minst mot Sveriges aktiva deltagande i USA:s och Natos krig och provokationer, skriver Peter Nilsson och Håkan Engwall den 2 september.
– Vårt främsta dagskrav är: Inget krig mot Syrien!
Här kan du läsa hela debattinlägget i Värmlands Folkblad.

Örebro
Nästan 200 örebroare deltog i Kommunistiska Partiets manifestation mot Obama och kriget i Syrien. Maria Pohn från Kommunistiska Partiet manade till kamp mot imperialismen. Lyssna på en debatt mellan Kommunistiska Partiets Magnus Hedman och det moderata kommunalrådet i Örebro Anders Åhrlin här.