"Vi behöver dig!"

Robert Mathiasson talar i Nybro.
Robert Mathiasson talar i Nybro.

Mötesturnen "En rak vänster" med Kommunistiska Partiets nyvalda ordförande Robert Mathiasson inleddes under veckan som gick. Här publiceras det tal som han höll i Alingsås 19 februari och Nybro 20 februari.

2014-02-22

(Det talade ordet gäller)

Hej vänner
Låt mig till att börja med bli lite personlig. Häromdagen fick jag ett brev från min bank, Swedbank. Jag har råkat övertrassera mitt lönekonto med 160 kronor. Min tanke var att invänta barnbidraget i slutet av veckan, så löser sig det hela. Men så tänkte inte banken. Som straff för dessa 160 kronor har jag fått en straffavgift på ytterligare 160 kronor, så nu är skulden den dubbla. I brevet hotar Swedbank med att vidta rättsliga åtgärder om jag inte omgående reglerar mitt konto.

Jag vet inte hur det är för er. Men för mig och min familj är det ofta tufft ekonomiskt. Efter jul- och nyårshelgerna tar det fram till februarilönen innan vi är ikapp.

Vårt parti är ett parti av arbetare och för arbetare. Vi har dragit våra lärdomar av arbetarrörelsens och socialismens historia och skrivit in i våra stadgar att en partianställd inte får tjäna mer än en genomsnittlig arbetarlön. Som partiordförande tjänar jag samma som övriga partianställda. Vi anser inte att representanter för arbetarrörelsens organisationer ska leva under andra omständigheter än arbetare överlag.

Med två barn, en sambo som jobbar deltid inom vården och krämare som hyresvärden och Västtrafik som ständigt höjer priserna, så befinner man sig på marginalen. Och en månad som denna saknas dessa 160 kronor fram tills barnbidraget kommer in.

Men sådana småsaker tar storbanker inte hänsyn till. Min bank, Swedbank, gjorde förra året en vinst på 12,9 miljarder. Under samma år delade de ut nästan lika mycket pengar till aktieägarna, 11,1 miljarder kunde bankens redan rika ägare kalasa loss på. Inga rättsliga instanser ingriper mot denna plundring, som är fullt laglig under kapitalismen. Men om jag har fräckheten att i några dagar vara skyldig 160 kronor då hotar storbanken med att vidta rättsliga åtgärder. Då finns det lagar och rättsinstanser som är beredda att gå in och skydda bankens intressen.

Jag säger inte detta för att beklaga mig. Men som jag har sagt till tidningarna när de intervjuat mig som ny ordförande och frågat om var jag får min motivation ifrån: jag får viljan störta detta kapitalistiska rövarsamhället från den verklighet vi lever i. Socialismen är inte någon vacker dröm om en avlägsen framtid, socialismen är det givna svaret på de orättvisor och de problem som möter oss varje dag i våra egna liv eller när vi slår upp tidningarna.

Ni läste kanske i tidningarna förra veckan om Swedbank och de andra tre storbankernas gemensamma vinst förra året som landade på 70 miljarder kronor.

70 miljarder kronor skulle enligt LO-ekonomernas uträkning kunna skapa 100 000 nya jobb.

Det skulle innebära fler händer i vården så att alla i behov av vård och omsorg kan garanteras ett värdigt bemötande utifrån sina behov.

Det skulle ge möjligheter till minskade skolklasser och ökad lärartäthet från förskolor och upp till gymnasiet.

Behoven i den gemensamma välfärden är enorma. Och pengarna finns i vinstkassan på endast fyra banker. Men inte en krona går till vård, omsorg eller skola.

Istället plockar storbankernas ägare ut två tredjedelar av vinsten i aktieutdelningar. 45 miljarder kronor kan dessa aktieägare plussa på till sina redan enorma förmögenheter.

Med andra ord kunde storbankernas ägare casha in 87 000 kronor i minuten under förra året. Dag ut och dag in plundrade ägarna 87 000 kronor i minuten.

Jag håller med dramatikern Bertolt Brecht som en gång ifrågasatte om det verkligen är mer omoraliskt att råna en bank än att grund en bank. Idag verkar det ju faktiskt vara samma sak.

Bankägarnas plundring på ytterligare 45 miljarder fick till och med moderaterna att tvingas reservera sig. Av ren populism gick regeringens finansmarknadsminister Peter Norman ut och sade att utdelningen var oskälig. Normans anklagelse bemöttes direkt av storbankernas försvarsadvokat socialdemokraternas f.d. ekonomiske talesperson och tidigare ministern Tomas Östros. Sedan två år är toppsossen Östros vd för bankernas intresseorganisation Bankföreningen.

Frågan är om det finns någon skam i kroppen hos Tomas Östros. På arbetarklassens högtidsdag 2012 stod Östros i talarstolen i Folkets Hus i Skutskär, efter att ha tågat under röda fanor genom den lilla tätorten, uppbackad av Skutskärs Musikkår och Manskör.

Dagen efter, den andra maj, var Östros tillbaka i Stockholm. Där tog han en nätt promenad på några hundra meter från riksdagshuset till Bankföreningens högkvarter på Regeringsgatan. Med tredubblad lön blev den tidigare kritikern av bankernas bonusar och girighet den varmaste försvararen av storbankernas plundring.

En av de girigbukar som Östros agerar försvarsadvokat åt är Anders Sundström. Sundström var liksom Östros en gång socialdemokratisk näringsminister. Idag är han styrelseordförande i den Swedbank som ville bussa rättsväsandet på mig för 160 kronor. Själv kunde Sundström i förra veckan höja sitt styrelsearvode med hela 74 procent, en löneökning på en miljon kronor om året.

Med detta menar jag inte att socialdemokraterna är värre än några andra. Sossetopparna Östros och Sundström är bara tydliga bevis på hur den ekonomiska och politiska eliten har smällt samman. Det hoppas hej vilt mellan maktens stolar där de lever uppe i en bubbla högt över huvudet på oss vanliga dödliga.

De vet inte hur det är att behöva vända på slantarna i slutet av månaden. De kan inte tänka sig att människor kan vara i en situation där det faktiskt saknas futtiga 160 kronor redan i mitten av månaden och att tvingas vänta på barnbidraget för att kunna fylla på med mjölk hemma i kylen.

Kamrater
Nu ska ni inte tro att jag menar att vd:n Östros, styrelseordföranden Sundström, de andra direktörerna, styrelseproffsen, kapitalisterna eller de andra i samhällstoppen är några onda människor.

Tro inte heller att jag, bara för att jag hittills hoppat på socialdemokraterna Östros och Sundström, tror att moderaterna och borgarregeringen är ett dugg bättre. Om något så är de värre, för det finns som bekant grader även i helvetet.

När vi tar upp dessa frågor brukar vi få i halsen från att: ”Du skulle göra likadant om du var en av dem.

Svaret är att det är mycket möjligt att jag skulle bli likadan, det är rent av troligt att vi alla skulle bli det om vi klättrade upp i samhällstoppen.

Det är just därför vårt parti slagit fast att våra anställda och representanter i valda församlingar inte ska kunna sko sig. Myglare och karriärister hör inte hemma inom arbetarrörelsen.

Vi menar alltså inte att eliten är ond. Vi menar helt enkelt att de är representanter för en annan samhällsklass. Den politiska makten är sammansmält med den ekonomiska makten, med den borgarklass som styr och ställer som de vill i det här landet.

Som med sin omvända Robin Hood-politik skapar hundratals nya fattiga för varje ny miljonär. Som håller 100 000-tals människor i arbetslöshet samtidigt som de själva kan sko sig och lägga nya miljoner till sina redan gigantiska förmögenheter.

En borgarklass som medvetet kan upprätthålla bostadsbrist och låta hyreshus förfalla eller sälja ut våra gemensamt ägda bostäder, därför att de tjänar pengar på det. Bostadsbristen ger säljarnas marknad.

Bostadsbristen ger höjda markpriser, stigande hyror och därmed högre vinster för byggherrar och hyreshajar.

Problemet är inte att borgarklassen agerar som borgare. Det är självklart att de gör det. Intresset ljuger aldrig. Problemet är att vi arbetare allt för ofta har gått på deras prat och tror eller hoppas att de representerar oss och våra intressen.

Det gör dem inte. Vi måste börja lita på vår egen förmåga, på vår egen kraft. Och sluta lyssna till motståndarna. Vi vet bättre än dem.

Man måste ha förläst sig på nationalekonomiska teorier om man på allvar tror att sänkta löner ger fler jobb, och inte bara fler fattiga arbetare.

Om man tror att människor inte kommer att få lida om vi låter budgeten styra före behoven.

Om man tror att verksamheten blir bättre om man låter anbuden gå till de som kräver minst pengar.

Om man tror att järnvägssystemet blir bättre om man slår sönder all planering och lägger ut det på en massa olika företag som ska slåss om att sno åt sig vinsten utan att behöva stå för kostnaderna.

Vi måste sluta lyssna till de som hävdar att privatiserat kaos är bättre än gemensam och långsiktig planering.

Men vi måste sluta tro att motståndaren har rätt. Storbankernas ekonomer är inga oberoende experter. Svenskt Näringslivs utredare är inga självständiga granskare.

Deras teorier, rapporter, utredningar och förslag är propaganda. Är försvarsskrifter för den ordning som råder idag. Försvar för ett orättvist och omänskligt system.

En socialistisk arbetarledare i USA för sisådär 100 år sedan sa att: Socialismen är så klar, så tydlig och så enkel att när en person blir intellektuell förstå den inte socialismen.

Jag menar inte att vara antiintellektuell. Vi arbetare måste vara tänkande och läsande människor, genom att skaffa oss kunskap blir vi starkare.

Men vi ska inte göra socialismen svårare än vad den är. Som jag sa tidigare, så börjar socialismen inte i invecklade teorier eller vackra drömmar, socialismen börjar som vårt svar på de orättvisor och de problem som möter oss alla i vår vardag.

Vänner, Det är många med oss som är missnöjda över läget i landet. Många av oss som frågar sig varför det ser ut som det gör.

Detta är bra. Ifrågasättandet är alltings början. Missnöje är en sund känsla när vi ser hur det är ordnat här i Sverige. Men det räcker inte.

En missnöjd utan alternativ är ofarlig, i många fall blir den en nyttig idiot för krafter som vill vända missnöjet nedåt eller mot egna grannar och arbetskamrater.

Tänk om vi i samtalen vid frukostborden hemma, vid fikaborden på jobben, i kön i affären eller över ölen på krogen inte nöjde oss med att klaga över att det ser ut som det gör, utan istället pratade om hur vi tycker att det borde se ut och sedan frågar oss varför inte så istället.

Det är denna fråga som vi kommunister vill ge vårt svar på. Som vi skriver i vårt partiprogram, så finns det ett alternativ till girighet, kaos och orättvisor. Det går att skapa ett samhälle som istället bygger på solidaritet, planmässighet och rättvisa – ett socialistiskt samhälle. Där gemensamt ansvar ersätter privatiserad kortsiktighet. Ett samhälle där de värden som skapas i samhället används till att tillgodose människors behov i livets alla skeenden. Det är kommunismens idé.

Visst vore det bättre med ett samhälle där det vidtas rättsliga åtgärder mot de som plundrar banker på 70 miljarder och så att inga människor behöver vända på slantarna i slutet av månaden.

Vi hoppas att ni som kommit hit idag vill ta reda på mer om vårt parti och vår politik. Anmäl dig till vår studiecirkel om vårt partiprogram, kom med oss och jobba för en starkare revolutionär arbetarröst i Sverige. Kom med i Kommunistiska Partiet. Vi behöver dig.