Kommunisternas sommarläger

2011-08-04

– Tänk att en vecka kan vara så lärorik, så inspirerande och samtidigt så avkopplande!

Den kommentaren från en av deltagarna i Kommunisternas sommarläger faller i ett samtal på klipporna efter ett av många dopp Gullmarsfjordens ljumma vatten. Vi är ett gäng som i slutet av veckan sitter och småpratar om livet i allmänhet och lägret i synnerhet.

Njuter av solstrålarna som torkar våra våta kroppar tills det är dags att dra sig mot lägerplatsen och den snart framdukade middagen. Här är livet sannerligen gott att leva, särskilt under en så fantastisk högsommarvecka.

Kommunisternas lägerkoncept bygger på kollektivt agerande. Alla ska göra att pass i köket eller med någon annan praktisk uppgift, för att resten av veckan kunna leva rena pensionatslivet. Välja utflykter, som sälsafari, låta småbarnen delta i organiserad barnverksamhet, slappa, läsa, spela bollspel eller delta i kursverksamheten.

Det smörgåsbord av tio föredrag i vitt skilda ämnen som erbjöds har sällan dragit så många av lägerdeltagarna till mötestältet som i år. Första dagens föredrag av Robert Mathiasson om den mörkblåa vågen över Europa och Erik Andersson om upproren i arabvärlden fick alldeles särskild aktualitet genom inte bara det fasanfulla terrordådet mot det socialdemokratiska ungdomslägret i Norge utan också genom en politisk attack mot Kommunisternas läger i lokaltidningen Bohuslänningen.

Samma dag som lägret invigdes, bara tre dagar efter terrorn på Utøya, passade ledarskribenten på att hetsa mot Kommunisternas läger. Inte undra på att många upprördes och att debattens vågor gick höga bland lägerdeltagarna i Lysestrand. Många uppskattande kommentarer fälldes kring det svar som partiavdelningen i Lysekil under veckan fick publicerat i lokaltidningen.

Utgångspunkten för angreppet var det utlovade föredraget av partiordförande Anders Carlsson om socialismens demokratiska erfarenheter. Bara tanken att någon utmanar den liberala demoniseringen av Sovjetunionen under Josef Stalin är nog för att väcka antikommunismens vakthundar.

Den svenska verkligheten behandlades av Jan-Åke Karlsson som redde ut konsekvenserna av högerns friskolor. Lisa Engström, talade om klassbegreppet och hur klassamhället ser ut idag, och Lars Rothelius om hur Kommunisterna ska förhålla sig till det sjunkande medlemsantalet i facket. Här framträdde också Saab-arbetaren Kjell Sätterman med sina erfarenheter från ett företag i kris.

Internationella solidariteten representerades av Henry Ascher som gav sina partikamrater en mycket initierad rapport som deltagare i Frihetsflottan 2, som förbjöds att lämna Grekland.

– Ship to Gaza kan vara en ögonöppnare för ungdomen – som Vietnam var, sade Henry Ascher och lovade att Ship to Gaza ska bryta Israels blockad, med en ny Frihetsflotta eller med andra medel.

Nils Littorin berättade om Kuba i förändring, ett land han känner väl från ett långt engagemang i Kubasolidariteten och från många resor i landet. Också här en blockad. Från USA, med mål att sabotera landets uppbyggnad, men socialismens krafter tar tag i problemen med oortodoxa metoder.

Sist ut av talarna var Edda Manga och Mattias Gardell, som hämtats utanför partikretsen. Idéhistorikern Edda Manga med egna erfarenheter från Ship to Gaza talade om just civilmotståndet i tiden efter Sovjets fall. Också andra händelser på senare tid inger hopp:

– Jag har inte haft anledning att tro att världen skulle bli bättre förrän resningarna i arabvärlden och repolitiseringen av vår glob.

Lägrets absoluta höjdpunkt var när religionshistorikern Mattias Gardell talade om islamofobins mekanismer. Orsaken var givetvis att ämnets kusliga aktualitet genom att Anders Behring Breivik hämtat inspiration till det bestialiska terrordådet ur den digra islamofobiska hetsen på webben.
Mattias Gardell hade under några dygn läst Breiviks 1500 sidor digra manifest och han slog fast att dess idévärld består av fyra delar. Den är antimuslimsk, kulturkonservativ, där finns element av modern vit makt tänkande och den är antifeministisk.

– Det är samma tänkare som inspirerat Breivik och Sverigedemokraternas ledning, sade Gardell.

– Det växer fram en ny fascism under liberalismens fana som slåss mot det goda. Jag hoppas att terrordåden i Norge sliter av slöjan kring den islamofobiska propagandan.

Lägg därtill bollspel, kvällssamlingar med fantastiska musikframträdanden och underhållande tävlingar och pionjärernas bejublade framträdande på tältscenen sista kvällen med ett skådespel som illustrerade det palestinska folkets kamp.

Pionjärernas insats på lägret bidrog högst påtagligt till den internationella solidariteten genom att de på olika sätt samlade in över 5000 kronor till Frihetsteatern i Palestina.